Obojok

10.03.2013 16:12

Vhodná chvíla na nasadenie obojku  je,keď sa okolo šteňaťa deje niečo príjemného (napríklad krmenie) Rýchlo ho nasadíme.Musí byť tak,aby sa vám medzi obojok a krk šteňaťa vmestili dva prsty.Nezabúdajme však,že šteňa rastie ako z vody,takže obojok každý deň kontrolujme,či sa nesťahuje a nie je príliž tesný.

Šteňa sa bude prirodzene snažiť obojok zošuchnúť škriabaním,ale nemali by sme si to všímať.Šteniatko po (nie veľmi dlhom) čase prestane.Keď ten čas nastane,musíme ho pekne pochváliť.Aby si šteňa zvyklo za čo najkratšiu dobu,mali by sme mu obojok na krku nechávať celý deň.

SPRÁVNE VODÍTKA A OBOJKY-ZROJ www.dogportal.sk

 

Jednoduché vodítko a obojok

V prípade, že nemáte na prechádzke problémy, je to skvelé. Dovoľuje vám to udržiavať rovnováhu vášho psa, držať ho bezpečne pri vás a mimo nebezpečenstva. Tento typ vodítka a obojku je odporúčaný na prechádzky kde nie sú žiadne problémy a pre psov, ktorí nemajú problémy s poslušnosťou.

Pamätajte si, že pes má ísť vedľa vás alebo za vami. Je dôležité vytvoriť tak vašu pozíciu vo svorke.

Sťahovacie obojky

Pre psov, ktorí majú problémy na prechádzke to môže byť skvelý nástroj na korekciu správania. Ak sa váš pes ľahko nechá rozptýliť veveričkami, inými psami alebo silným poryvom vetra, obojok mu dovoľuje rýchlu korekciu aby sa dostal späť na vašu trasu.

Urobte rýchly, pevný ťah na vodítku. Ak potiahnete smerom dozadu, váš pes zatlačí proti vám. Namiesto rýchleho trhnutia do strany, vyvediete ho z rovnováhy a získate si jeho pozornosť. Vždy dbajte na to, aby sa váš pes cítil bezpečne. Ak nie ste oboznámení ako používať toto vodítko, porozprávajte sa s profesionálom alebo požiadajte o pomoc nejakého iného odborníka.

Obojok pre lepšiu kontrolu

Tento obojok vám pomôže udržať jednoduchý obojok vo vrchnej časti krku. Práve toto miesto je najcitlivejšie na celom krku. Ak ste skúsili jednoduchý obojok a aj tak máte problémy, toto môže byť riešenie. Odporúčajú sa najmä pre psov, ktorí majú problémy s ťahaním.

Ak dáte obojok na nižšiu časť krku, v skutočnosti pomáhate vášmu psovi aby vás ťahal. Táto časť krku je psami najviac kontrolovateľná a  je tam najväčšia koncentrácia sily na ťahanie. Ak dáte obojok so vyššej časti, váš pes bude citlivejší na vaše pohyby a bude reagovať na vašu komunikácie. Hlavu psa držte hore. Jeho nos tak bude ďalej od rozptýlení, ktoré môže nájsť na zemi. Týmto spôsobom sa zmeria na vás.

Postroj

Postroj je skvelý nástroj ak chcete aby vás pes ťahal. Používa sa najmä v spojení s bicyklom alebo kolieskovými korčuľami.

Nezáleží len na type obojku, ktorý používate ale aj na energie. Vodítko je formou komunikácie. Týmto spôsobom dávate psovi najavo kam má ísť, akou rýchlosťou a kedy zastaviť. Taktiež si všímajte vašu reč tela. Stojte vyrovnane, s hlavou hore a ramenami vzadu. Správajte sa ako vodca svorky. Táto energia bude cez vodítko prúdiť a budete schopný komunikovať s vaším psom.

Pri výbere obojku sa nebojte spýtať veterinára. Objasní vám zdravotné záležitosti a taktiež poskytne informácie o plemene.